Moldova, acum ai analiza unui site

Standard

Imaginează-ţi că eşti atât de flămând încât pereţii stomacului parcă s-ar fi luat la pumni. Ce accepţi în acest caz: o zeamă de găină pe care poţi să o serveşti în două ore sau un borş acru, dar care îţi este adus imediat.

Sunt sigură că vei alege borşul, iar odată sătul, oricât de apetisantă ar părea zeama, oricum tu nu o mai vrei.

Exact aşa se întâmplă şi în jurnalismul online. Dacă undeva a căzut un meteorit, în acel moment, n-o să mă intereseze să ştiu exact ce spune serviciul de situaţii excepţionale, poliţia, sau oamenii de ştiinţă, eu o să vreau să citesc ştirea cât mai repede, aşa cum e ea, privită doar prin prisma martorilor sau a jurnalistului.

Un exemplu în acest sens este site-ul publika.md difuzat în rusă şi română, care aparţine în prezent singurei televiziuni de știri, apărute în 2010. Nu o să scriu acum despre calitatea ştirilor, ci despre operativitatea cu care apar informaţiile. Uneori, acestea apar înainte ca evenimentul propriu zis să se producă graţie comunicatelor de presă solicitate din timp, iar alteori, în cadrul evenimentului, reporterul dictează editorului prin telefon tot ceea ce se întâmplă. De asemenea, reporterii de noapte au grijă ca tot ce se întâmplă noaptea să ajungă pe site înainte să apară soarele.

Astfel, dacă doreşti să afli ce s-a mai întâmplat, e deajuns să deschizi site-ul, iar ultimele şapte ştiri, indiferent de domeniu, îţi apar într-o lentă chiar în mijlocul ecranului.

1

Mai jos poţi vedea ultimele ştiri care conţin şi video

2

Atunci când pleci la magazin pentru a-ţi procura un maiou, o să fie cam aiurea dacă maiourile împreună cu rochiile şi cu ciorapii se vor găsi în aceeaşi cutie. La fel e şi cu ştirile. Când vrei să citeşti din economie, nu mai cauţi prin politică sau sport. Şi aici, publika.md respectă tradiţia site-urilor de ştiri, având următoarele categorii: eveniment, politică, social, economie, Transnistria, UE, externe, tehnologie, auto, fapt divers, iar ca subcategorii vin: campanii, horoscop, sport, vremea, emisiuni etc.

3

 

Îmi place că, spre deosebire de alte portaluri de ştiri, aici poţi comenta foarte uşor, fără ca să fii mebru înregistrat (see you Unimedia) şi în genere, e bine că poţi comenta şi expune părerea(see you jurnaltv.md). Astfel, în partea drepată, putem vedea cele mai citite, dar şi cele mai commentate ştiri.

Un alt punct pozitiv este faptul că unele evenimente pot fi urmărite în regim live, adunând astfel sute de vizitatori, în special jurnalişti care lucrează pentru online şi li-I lene să-şi mişte fundurile până la locul evenimentului.

Iată că am făcut-o şi pe asta! Am ajuns să scriu de bine despre publika, chiar dacă o vorbesc de rău. Poate dacă toate diacriticile ar fi la locul lor, structura ştirii ar fi respectată, breaking-news-urile n-ar fi despre faptul că cercetătorii britanici nu ştiu ce au mai făcut, titlurile ar reflecta măcar 50% din mesajul textului, informaţiile ar fi corecte şi veridice, articolele de pe voxreport n-ar mirosi de la distanţă a scrise la comandă, iar plahotniucii ar sta la locul lor, totul ar fi perfect…poate…

Lasă un comentariu